Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013

Περπατόπιτα!

Ένα έθιμο πολύ παλιό που σε αρκετά μέρη της Ελλάδας το κάνουν ακόμη είναι η περπατόπιτα!
Πριν λίγες μέρες λοιπόν περπάτησε η Αγνούλα της Νίκης.
Διάβασε λοιπόν Νίκη τα παρακάτω και περιμένω κέρασμα!!! 

Όταν αρχίζει να περπατά το παιδί, η μάνα κάνει περπατόπιτες. Μία ολόκληρη περπατόπιτα πηγαίνει στην νονά και επίσης από μία ολόκληρη πηγαίνει στις γιαγιάδες του παιδιού. Η νονά είναι υποχρεωμένη να πάρει τα πρώτα παπούτσια στο παιδί, ενώ η.......γιαγιά και ο παππούς δίνουν ένα δώρο στο παιδί, όπως επίσης του δίνουν και κέρματα, με τα οποία του εύχονται «σιδερένια ποδαρούδια».

Τις υπόλοιπες πίτες που κάνει η μητέρα τις κόβει σε κομμάτια και τις μοιράζει σε συγγενείς και φίλους επάνω σε ένα δίσκο. Ο καθένας για να πάρει το κομμάτι του πρέπει να τρέξει, για να τρέχει και το παιδί και όλοι δίνουν του κέρματα και του εύχονται «σιδερένια ποδαρούδια».

Στη συνέχεια βάζουν πάνω σε ένα τραπέζι διάφορα αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν επαγγέλματα π.χ. ψαλίδι = υπουργός μνημονιακής κυβέρνησης , λεφτά = τραπεζίτης ,λαχανικά = κηπουρός μεταφορικά σύμβουλος υπουργού , γκλοπ = χρυσοχοίδης , τίποτα= πάγκαλος , κ.α., κάνουν τρεις φορές το σταυρό στην πίτα και η μάνα, κρατώντας το χέρι του παιδιού, κρατάει το μαχαίρι και σταυρώνει τρεις φορές την πίτα.

Μετά την κόβει σε κομματάκια και όλοι περιμένουν να δουν τι θα πάρει το παιδί στα χέρια του. Πιστεύουν ότι το αντικείμενο που θα πάρει από το τραπέζι θα είναι το επάγγελμά του.

Σιδερένια Ποδαρούδια Νίκη!!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...