Σάββατο, 9 Μαρτίου 2013

Ας φτιάξουμε έναν χαρταετό μέρος 1


Μιας και πλησιάζουν οι απόκριες πρέπει να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τους χαρταετούς μας! Είναι τόσο εύκολο. Θυμάμαι ο αδερφός μου από μικρά που ήμασταν έφτιαχνε χαρταετούς με σακούλες σκουπιδιών. Εντάξει δεν πετούσαν πάντα αλλά η διαδικασία ήταν ωραία!
Υπάρχουν 2 είδη που συναντάμε πιο συχνά. Με σχήμα πολύγωνου και τον ρόμβου.
Εδώ θα δούμε πως φτιάχνεται ο πολύγωνος και σε επόμενη ανάρτηση θα βάλουμε τον ρόμβο.

Πολύγωνος χαρταετός
Θα χρειαστούμε:
  • 3 ελαφρά πηχάκια από ξύλο, περίπου 80 εκατοστά το καθένα
  • χαρτί ή πολύ λεπτό νάιλον
  • γερό σπάγκο
  • λεπτό σύρμα
  • κολλητική ταινία
  • χρωματιστά χαρτιά για την ουρά

Κατασκευή:

Στα άκρα από κάθε πηχάκι κάνουμε δυο μικρές εγκοπές.

Δένουμε γερά μεταξύ τους τα τρία πηχάκια από την μέση με τον σπάγκο, και αφήνουμε περίπου μισό μέτρο ακόμα να κρέμεται, όπως βλέπεται στην Εικόνα 1.
Εικόνα 1


Στην άκρη από το ένα πηχάκι στερεώνουμε γερά το σύρμα, και το περνάμε περιμετρικά γύρω από τον σκελετό του χαρταετού, κάνοντας μια στροφή με το σύρμα σε κάθε πηχάκι, εκεί που έχουμε κάνει την εγκοπή.

Φροντίζουμε όπως θα γυρίζουμε το σύρμα, οι αποστάσεις μεταξύ των άκρων από τα πηχάκια να διατηρούνται σταθερές, έτσι ώστε στο τέλος να έχουμε ένα κανονικό εξάγωνο.

Ακουμπάμε τον σκελετό πάνω στο χαρτί ή το πλαστικό, και το κόβουμε γύρω - γύρω του, αφήνοντας ένα περιθώριο 3-5 εκατοστών Εικόνα 2.

Σε αυτό το σημείο, μπορούμε ν’ αφήσουμε την φαντασία μας ελεύθερη και να διακοσμήσουμε την επιφάνεια του χαρτιού όπως μας αρέσει, έτσι ώστε να έχουμε έναν μοναδικό χαρταετό. 
Εικόνα 2
Κατόπιν ξαναβάζουμε τον σκελετό πάνω στο χαρτί ή το πλαστικό, γυρίζουμε τα περιθώρια προς τα μέσα και τα κολλούμε με κολλητική ταινία.

Σε δυο άκρα (β + γ) στερεώνουμε σπάγκο, για να δέσουμε στην μέση του την ουρά. Προσέχουμε ώστε: αβ = αγ = γδ = βδ. Η ουρά πρέπει να είναι 3-4 φορές μακρύτερη από το μήκος του αετού, έτσι ώστε να έχει σταθερότητα όταν πετάει Εικόνα 3.

Εικόνα 3

Την ουρά μπορούμε να την κατασκευάσουμε, από λωρίδες που θα έχουμε κόψει από εφημερίδες ή χρωματιστά χαρτιά μεγέθους 20 Χ 20 εκατοστά, τα οποία δένουμε στον σπάγκο σε απόσταση περίπου 15-20 εκατοστών το ένα από το άλλο.

Στα αντίθετα άκρα από αυτά που δέσαμε την ουρά, (ε + ζ), δένουμε τα ζύγια. Εδώ πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα. Όλη η επιτυχία για το πέταγμα του αετού, βρίσκεται στα ζύγια του. Τα ζύγια, είναι δυο κομμάτια σπάγκος δεμένος στο άκρα ε και ζ, που το καθένα ενώνεται με τον σπάγκο που αφήσαμε να κρέμεται από το κέντρο του χαρταετού. Τα ζύγια πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο.Στο σημείο της ένωσης δένουμε ένα γερό σπάγκο, την καλούμπα.

Βρίσκουμε ένα πλάτωμα μακριά από ηλεκτροφόρα σύρματα, γυρίζουμε τον χαρταετό μας κόντρα στον άνεμο και….. ΑΜΟΛΑ ΚΑΛΟΥΜΠΑ!

Πηγή: matia.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...