Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013

Ας φτιάξουμε έναν χαρταετό μέρος 2

Σε προηγούμενη ανάρτηση είδαμε πως φτιάχνεται ένας πολύγωνος χαρταετός. Εχθές που δεν δουλεύαμε ξεκινήσαμε με τον άντρα μου να τον φτιάχνουμε. Ομηρικοί καβγάδες! Όχι έτσι όχι αλλιώς:) Τον έχουμε αφήσει στην μέση αλλά πιστεύω θα βγει καλός.
Ας δούμε όμως πως φτιάχνεται ο χαρταετός σε σχήμα ρόμβου!


Θα χρειαστούμε:
  • Σπάγκος
  • Κόλλα ή κολλητική ταινία
  • Ανθεκτικό χαρτί (102 x 102 cm)
  • Δύο ανθεκτικές βέργες από καλάμι ή ελαφρύ ξύλο. Η μία πρέπει να έχει μήκος 90 cm και η άλλη 102 cm
  • Μαρκαδόροι ή μπογιές για να δώσουμε ζωή στον χαρταετό μας
Κατασκευή:
Τοποθετήστε την μικρότερη βέργα οριζοντίως και κάθετα επί της μακρύτερης βέργας σχηματίζοντας έναν σταυρό. Η μικρή βέργα δεν πρέπει να τοποθετηθεί ακριβώς στο μέσο της μεγαλύτερης, αλλά υψηλότερα, ενώ τα άκρα της μικρής βέργας πρέπει να απέχουν ακριβώς το ίδιο από την ένωσή τους με την μεγαλύτερη βέργα. Δέστε γερά μεταξύ τους τις δύο βέργες Εικόνα 1.

 Εικόνα 1

Στα τέσσερα άκρα του σταυρού που σχηματίστηκε φτιάξτε εγκοπές αρκετά βαθιές, ώστε να μπορείτε να περάσετε από μέσα τον σπάγκο που χρησιμοποιείτε. Περάστε σπάγκο μέσα από τις τέσσερις εγκοπές.
Κάντε μια θηλιά στο πάνω μέρος του σταυρού με τον σπάγκο  και στερεώστε τον δένοντάς τον γύρω από την βέργα. Τεντώστε τον σπάγκο τραβώντας τον από το κάτω μέρος του σταυρού και κάντε και εκεί μια θηλιά. Ο σπάγκος πρέπει να είναι καλά τεντωμένος αλλά να μην λυγίζει τις βέργες. Στερεώστε καλά τον σπάγκο και κόψτε το κομμάτι που σας περίσσεψε.
Απλώστε το χαρτί πάνω στον σταυρό. Κόψτε το γύρω – γύρω, αφήνοντας περιθώριο 2 – 3 cm. Διπλώστε τις άκρες αυτές (το περιθώριο) γύρω από τον τεντωμένο σπάγκο και κολλήστε το με ταινία ή κόλλα ώστε το χαρτί να είναι τεντωμένο.
Κόψτε ένα κομμάτι σπάγκου περίπου 122 cm και δέστε την μια άκρη στην θηλιά στο επάνω μέρος του σταυρού και την άλλη στην θηλιά στο κάτω μέρος του σταυρού. Κάντε μια θηλιά στον σπάγκο αυτό, ακριβώς πάνω από την ένωση των βεργών. Από αυτήν την θηλιά θα περάσει η καλούμπα.
Με ένα κομμάτι σπάγκο,  στον οποίο θα δέσετε κορδέλες σε απόσταση περίπου 10 cm η μία από την άλλη, θα φτιάξετε την ουρά του χαρταετού. Στερεώστε την ουρά στη θηλιά στο κάτω μέρος του σταυρού.
Χρωματίστε τον χαρταετό σας.
Και τι καλύτερες οδηγίες από ένα βιντεάκι!Πηγή: http://www.xblog.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...