Σάββατο, 20 Απριλίου 2013

Διομήδειος Βοτανικός Κήπος: Μια βόλτα στη φύση

Ο καιρός έχει φτιάξει πια και η άνοιξη έχει μπει για τα καλά. Τι πιο όμορφο λοιπόν, από το να πάτε μια βόλτα σε ένα πάρκο ή σε έναν κήπο.

Αξίζει να επισκευτούμε...

Ο Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους ή αλλιώς Διομήδειος Βοτανικός Κήπος βρίσκεται στο προάστιο του Χαϊδαρίου σε έκταση 1860 στρεμμάτων και διαθέτει περισσότερα από 2.500 είδη φυτών από όλο τον κόσμο. Για την ιστορία, ο πρώτος βοτανικός κήπος στον κόσμο ιδρύθηκε στην Αθήνα τον 4ο αιώνα π.Χ. από τον Αριστοτέλη και τον μαθητή του Θεόφραστο, που θεωρείται σήμερα ο θεμελιωτής της βοτανικής επιστήμης.

Εκτός από την πλούσια αυτοφυή ποικιλότητα της χλωρίδας, στο βοτανικό κήπο συναντάμε καλλιεργημένα τμήματα, χωρισμένα σε διάφορες θεματολογίες και γεωγραφικές ενότητες.

Οι επισκέπτες του Διομήδειου Κήπου θα γοητευτούν από τις προσεγμένες και ασυνήθιστες σε αστικό περιβάλλον ομορφιές του: Θα μαγευτούν από τα νούφαρα που αναδύονται από τις πανέμορφες λιμνούλες, θα ξετρελαθούν με τις χελώνες που λιάζονται στα ξύλα τα οποία επιπλέουν στο νερό και ακόμα θα απολαύσουν τους ήχους των βατραχιών που προσπαθούν να ξεπεράσουν τα πουλιά στα πολυφωνικά, μουσικά κονσέρτα της φύσης.Περισσότερο από όλα, θα θαυμάσουν τις μαγικές εικόνες της εξαιρετικής χλωρίδας που μας μεταφέρει σε κήπους από όλα τα πλάτη και μήκη της γης. Μια εξωτική διάσταση που επιτρέπει στον επισκέπτη να αποκομίσει πλούσιες εμπειρίες, συναντώντας φυτά από μακρινές χώρες και άλλες Ηπείρους.

Η περιήγηση στον βοτανικό κήπο και στα εκατοντάδες προσεγμένα μονοπάτια του, ξεκινά από το τμήμα των ιστορικών φυτών, που έχει διαμορφωθεί στα αριστερά της κεντρικής εισόδου.

Αποτελεί θεματολογία που δεν θα συναντήσετε σε κανένα άλλο βοτανικό κήπο στον κόσμο. Φιλοξενεί είδη φυτών που αναφέρονται από την αρχαία ελληνική μυθολογία μέχρι και την Παλαιά Διαθήκη και εμπλέκονται σε διάφορους μύθους ή γεγονότα.

Ενδεικτικά αναφέρονται ο Νάρθηκας (Ferula communis), στον βλαστό του οποίου ο Προμηθέας έκρυψε την φωτιά και τη μετέφερε κρυφά από τους θεούς στους ανθρώπους, η Άκανθος (Acanthus spp.) από τα φύλλα της οποία λέγεται ότι προήλθε η έμπνευση για τα κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού. Επίσης καλλιεργείται το κώνειο (Conium maculatum) με το οποίο θανατώθηκε ο φιλόσοφος Σωκράτης, το Παλιούρι (Paliurus aculeatus) από το οποίο είχε φτιαχτεί το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού και ο Κρίνος (Lilium candidum), που σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση η Παναγία πήρε από τον θεόσταλτο άγγελο.
(πηγή: φυλλάδιο βοτανικού κήπου)

Το επόμενο τμήμα που συναντάει ο επισκέπτης είναι ο Ανθώνας ο οποίος περιλαμβάνει δεκαπέντε μεγάλα παρτέρια και εικοσιπέντε λίμνες.
Διαθέτει εκτός των άλλων περισσότερες από 100 αρωματικές ποικιλίες τριανταφυλλιάς.

Πλευρικά στον δρόμο που διασχίζει τον Ανθώνα βρίσκονται οι λίμνες στις οποίες αναπτύσσονται υδρόβια και υδρόφιλα είδη φυτών, όπως γιγάντια νούφαρα, νερόκρινοι, η φακή του νερού (Lemna minor) και η ιαπωνική ίριδα.

Λίγο πριν, θα περάσετε από το δάσος με τα μπαμπού. Συνεχίζοντας στο μονοπάτι θα συναντήσετε το τμήμα Οικονομικών Φυτών και το τμήμα Φαρμακευτικών Φυτών. Εκεί καλλιεργούνται φυτά που είναι χρήσιμα αφενός σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας και από την άλλη φυτά και βότανα που χρησιμοποιούνται για την ίαση διάφορων παθήσεων.

Πολύ κοντά βρίσκονται το συστηματικό τμήμα, που σχεδιάστηκε για να εκπαιδεύει τον επισκέπτη στην σχέση εξέλιξης των διάφορων φυτών, όπως επίσης το θερμοκήπιο και το φυτώριο που φιλοξενούν απειλούμενα προς εξαφάνιση φυτά, καθώς και αυτά που έχουν ανάγκη μεγάλης ή χαμηλής θερμοκρασίας και υγρασίας, όπως για παράδειγμα φυτά υγρών τροπικών δασών, ζαχαροκάλαμα, πιπέρι, το Μη μου άπτου (Mimosa pudica) κ.α.

Επιστρέφοντας στην κύρια είσοδο, δεξιά από αυτήν και επάνω βρίσκεται ο Δενδρώνας που διαθέτει φυτά και δένδρα από διάφορες ηπείρους. Χωρισμένος σε 6 τομείς, σε αυτόν φιλοξενούνται φυτά από την Ωκεανία, τη Μεσόγειο, την Ασία, την Αφρική, αλλά και τη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική. Αποτελεί εξαιρετικό μάθημα βιολογίας, αλλά και ευκαιρία περιπλάνησης σε πράσινους παράδεισους με φυτά και δέντρα που δύσκολα μπορούμε να συναντήσουμε συλλήβδην κάπου αλλού.

Όσοι έχουν δυνάμεις μπορούν να ανέβουν στην κορυφή του όρους Αιγάλεω όπου μπορούν να απολαύσουν εξαιρετική θέα της Αθήνας. Ένας ακόμη λόγος για να την επισκεφθείτε, είναι για να δείτε το μέρος όπου σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Ξέρξης της Περσίας παρακολούθησε την ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Ο Διομήδειος Κήπος διαθέτει εκατοντάδες μονοπάτια, παγκάκια, χώρους αναψυχής για υπαίθριες συναθροίσεις, και πάνω από όλα, εξαιρετικό οικοσύστημα για να απολαύσει κανείς.

O Διομήδειος Κήπος είναι ιδανικός χώρος για όλους τους λάτρες της φύσης, τους γονείς που επιθυμούν να εμφυσήσουν στα παιδιά τους την αγάπη και το σεβασμό για το περιβάλλον, τους περιπατητές και όλους όσοι αρέσκονται στο τζόγκινγκ, να κάνουν πικνίκ.

Πού βρίσκεται: Στην περιοχή Δαφνί Χαϊδαρίου, (Στάση Πάρκο ή Ψυχιατρείο)
Πώς θα πάτε: Από το Μετρό Αιγάλεω με όλα τα λεωφορεία που πηγαίνουν προς Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Χαϊδάρι ή από την αφετηρία των λεωφορείων από την Πλατεία Κουμουνδούρου.
Λεωφορεία: Α16 Πλατεία Κουμουνδούρου – Ελευσίνα, 811 Μετρό Αιγάλεω – Χαϊδάρι, 812 Πλατεία Κουμουνδούρου – Χαϊδάρι, 866 Σταθμός Μετρό Αιγάλεω – Ασπρόπυργος,
Γ16 Πλατεία Κουμουνδούρου – Ασπρόπυργος
Αναψυκτήριο: Ο Βοτανικός Κήπος διαθέτει καφέ-εστιατόριο και παιδότοπο
Λειτουργεί: Καθημερινά 8:00 – 14:00 , Σάββατο & Κυριακή: 10:00 – 15:00.

Ο Κήπος παραμένει κλειστός κατά την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, την Καθαρά Δευτέρα, την Μεγάλη Παρασκευή, την Κυριακή του Πάσχα, την Πρωτομαγιά και το καλοκαίρι από 15 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου.

Δεν επιτρέπεται: Δεν επιτρέπονται ποδήλατα, κατοικίδια και αθλοπαιδιές με μπάλα. Απαγορεύεται η συλλογή φυτών.

Είσοδος: Ελεύθερη

Πηγή: http://www.diomedes-bg.uoa.gr 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...