Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013

10 Ας παίξουμε αλλά και να μαζέψουμε...Πόση ώρα παίρνει σε μια μαμά να συμμαζέψει ένα σπίτι;
Ας πούμε 2 - 3 ώρες… και ίσως λίγο λέμε...
Πόση ώρα παίρνει σε ένα παιδί να το κάνει άνω κάτω και να μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο;
2 - 3 λεπτά; … και ίσως λίγο λέμε...

Φωτο: www.paidimag.gr
Αυτή είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που συμβαίνει αρκετά συχνά όταν το παιδί, δεν έχει έναν συγκεκριμένο χώρο στον οποίο μπορεί να παίξει και δεν έχει τον κατάλληλο για την ηλικία του τρόπο για να μαζέψει τα παιχνίδια του.

Για να μπορέσουμε λοιπόν να κάνουμε και το παιχνίδι του παιδιού μας πιο απολαυστικό, δημιουργικό και ευχάριστο αλλά και την δικιά μας ζωή πιο εύκολη πρέπει να προσέξουμε τα εξής :

Να αποφασίσουμε, ανάλογα με το χώρο που διαθέτουμε, ποια θα είναι η γωνιά του. Μπορεί να είναι όλο το δωμάτιό του ή μέρος αυτού ή κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού. Το παιδί πρέπει να γνωρίζει ότι εκεί μπορεί να κινηθεί και να απλωθεί όσο θέλει, αλλά δεν μπορεί να σκορπίσει τα παιχνίδια του στο υπόλοιπο σπίτι.
Η λύση ενός μεγάλου χαλιού για παράδειγμα τα βοηθάει να οριοθετηθούν ή ο χώρος που δημιουργείτε ανάμεσα στους καναπέδες που θυμίζει άλλωστε κάτι σαν φρούριο για τα αγόρια ή κάστρο για τα κορίτσια.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι τις περισσότερες φορές τα παιδιά θέλουν να βρίσκονται μαζί μας. Να μας βλέπουν και να μας ακούν, γι αυτό άλλωστε η λύση του να παίξουν στο δωμάτιό τους δεν τους καλύπτει πάντα.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι το «μάζεμα» των παιχνιδιών, όπου τις περισσότερες φορές καταλήγει να το κάνει πάντα η μαμά και ο μπαμπάς.
Ένας εύκολος και έξυπνος τρόπος να βοηθήσουμε το παιδί να τακτοποιήσει τα παιχνίδια του είναι να αγοράσουμε κουτιά, μικρά και μεγάλα και να κολλήσουμε φωτογραφίες ( αν το παιδί είναι πιο μικρό) ή να γράψουμε απ’ έξω τι πρέπει να περιέχει. Έτσι και το ίδιο το παιδί θα βρίσκει πάντα τα παιχνίδια του με μεγαλύτερη ευκολία.
Το μάζεμα όμως πρέπει να γίνει και αυτό με έναν διασκεδαστικό τρόπο. Όπως ένας αγώνας του ποιος θα καταφέρει να μαζέψει πιο γρήγορα. Ίσως ανάμεσα στα αδέλφια ή μεταξύ σας... ή ακόμα μαζεύω με μπάσκετ. Κρατάτε εσείς το κουτί και το παιδί πρέπει να καταφέρει να βάλει ‘καλάθι’ όλα του τα παιχνίδια... Προσοχή! Μη σημαδεύει εσας :)
Τα δικά σας παιδιά μαζεύουν τα παιχνίδια τους;
Τι τους λέτε για να το κάνουν;


Πηγή: my-family.gr

10 σχόλια :

 1. Αχ και πρεπει να μαζεψω τον παιδοτοπο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ax αυτά τα παιχνίδια!!!Η μικρή τα μαζεύει όποτε θέλει, κάνει το κορόιδο :))) αφού υπάρχει η μαμά!!!
  Φιλιά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι κάνουν όλα... όπως κάναμε και εμείς :))))

   Διαγραφή
 3. Ο δικός μου 17 μηνών ... μαζεύει σχετικά θα έλεγα. Του έχω 2 μεγάλα τάπερ και τα βάζει εκεί. Αλλά νομίζω ότι το κάνει για παιχνίδι. Έχω ακούσει από πολλούς γονείς ότι μικρά το έκαναν το μάζεμα ως παιχνίδι και μετά ... άστα να πάνε. Θα δείξει λοιπόν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα παιχνίδια της δικής μου (16 μηνών εμένα) είναι σχετικά συγκεντρωμένα σε μια τετράγωνη "κουβερτούλα" δαπέδου. Ε... το βράδυ την διπλώνω στη μέση, ώστε τουλάχιστον να αποφύγω να τα πατήσω... Τα άλλα που βρίσκονται σε σαλόνι, κουζίνα κτλ... απλά αποτελούν παγίδες!!!
   Όσο για να τα μαζέψει η ίδια... ούτε λόγος. Αν κάτσουμε μαζί μπορεί να τα μαζεύει στην αρχή και με το που γυρίσω από την άλλη πλευρά... ισως και να τα βρω όλα πάλι έξω!!!

   Διαγραφή
 4. Αχ πόσο δίκιο έχετε κορίτσια!!! Έτσι πρέπει να κάνουμε είναι η αλήθεια γιατί όσο μεγαλώνουν και τα μαζεύουμε εμείς, αποκτούν κακές συνήθειες.
  Τα δικά μου έφτασαν 7 και 5,5 και ακόμα προσπαθώ να το σώσω!!!
  Δεν θέλει κόπο...θέλει τρόπο:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ!!!!!!ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ Η ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΕΣΩ!!!!ΚΑΙ ΠΙΕΖΩ!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Άσε!Η γαϊδουρίτσα μου είναι 12 χρόνων και ακόμα την κυνηγάω!Πιο μικρή ήταν τακτική,τώρα με την προεφηβεία πρέπει να το πω...και 20 φορές!
  Που θα πάει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αχ κορίτσια μου φαίνεται ότι όλες μας τα ίδια περνάμε! Και απ'ότι βλέπω και από της Κυριακής την μικρή δεν υπάρχει φως στο τούνελ:))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Εγω λέω να δοκιμάσω αυτό με το καλάθι!! Ελπίζω να πιάσει και να μην τα πετάει όπου να΄ναι!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...