Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013

Μουσική για μωρά και ... το γελαστό παιδί


Tίποτα δεν μπορεί να προσφέρει τόση χαρά στο μωρό τους όσο το να ασχολούνται μαζί του. Να του μιλούν, να παίζουν μαζί του και, να του τραγουδούν όταν αυτό  πονάει ή είναι εκνευρισμένο ή απλά βαριέται, για να το κάνουν να αισθανθεί καλύτερα. Ανατρέχουν, λοιπόν, στα παιδικά τους τραγουδάκια, συχνά χωρίς να θυμούνται καν τους στίχους, και εντυπωσιάζονται από το γεγονός ότι το μωρό ανταποκρίνεται άμεσα, δείχνοντας ότι νιώθει χαρά.

Εγώ έχω ένα μικρόοοο προβληματάκι με τους στίχους... δεν τους θυμάμαι! Οπότε ο Νικόλας έχει ακούσει άλλ' αντ' άλλων. Μια μέρα δεν ήξερα τι να του τραγουδήσω και άρχισα να λέω τραγούδια που λέγαμε στην χορωδία, όταν πήγαινα σχολείο. Το γελαστό παιδί και την υπερμάχω στρατηγό!!! Ποιότητα λέεεεεμεεεεε!!! Να με άκουγε κανείς μόνο:)) Αλλά ο μικρός μια χαρά το διασκέδαζε.
Επίσης επειδή ήταν πρόωρος και τοσοδούλης και είχα διαβάσει κάπου ότι τα πρόωρα πρέπει να τα έχεις ξαπλωμένα επάνω σου, έτσι ώστε να έχουν δερματική επαφή, αλλά και να ακούνε μουσική, ήμουν όλη μέρα αυτοκόλλητη με ένα μωράκι αγκαλιά και από πίσω έπαιζε μουσική. Βοήθησε, δεν βοήθησε το καταευχαριστηθήκαμε και οι δυο μας!

Ας δούμε λοιπόν τι λένε οι ειδικοί στο διαδίκτυο βεβαίως βεβαίως.

Τα οφέλη της μουσικής
O άνθρωπος συνηθίζει να ακούει μουσική ήδη από την κοιλιά της μητέρας, με αποτέλεσμα να γίνεται αυτή αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξής του και τις περισσότερες φορές να παραπέμπει σε ευχάριστα συναισθήματα.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, δημοσιεύονται συχνότατα μελέτες που παρουσιάζουν πολύπλευρα οφέλη της μουσικής. Μία από αυτές, που πραγματοποιήθηκε το 2008 από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Florida, έδειξε ότι η μουσική βοηθάει τα πρόωρα βρέφη και τα νεογνά να συντομεύουν τον χρόνο παραμονής τους στις θερμοκοιτίδες κατά περίπου τρεις ημέρες και να αναπτύσσονται καλύτερα.

Άλλες έρευνες, επίσης εξ Αμερικής, επιμένουν ότι η μουσική μπορεί να αυξήσει το IQ των παιδιών. Αυτή στηρίζεται στην παραδοχή ότι τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του, καθώς στο διάστημα αυτό ο εγκέφαλος τριπλασιάζεται σε βάρος και δημιουργεί δεκάδες δισεκατομμύρια νευρικών συνδέσεων. Οι ειδικοί, λοιπόν, υποστηρίζουν πως η μουσική που κάνει τα μωρά εξυπνότερα είναι η κλασική και μάλιστα ο Μότσαρτ. Αυτό εξηγείται ως εξής: Η κλασική μουσική είναι όπως τα μαθηματικά, αφού οι συμφωνίες μετρώνται με μαθηματική ακρίβεια για να υπάρξει το τέλειο αποτέλεσμα. Ωστόσο, την ίδια «δουλειά» μπορούν να κάνουν και ορισμένα ορχηστρικά κομμάτια ροκ μουσικής, π.χ. των Pink Floyd, του Philip Glass ή του Gershwin, ενώ ακόμα και τα κλασικά παιδικά τραγουδάκια έχει βρεθεί πως ενισχύουν τη νοητική ανάπτυξη των παιδιών, ειδικά αν συνοδεύονται από μιμήσεις, όπως το «Αχ, κουνελάκι».


Υπάρχει μία μόδα προς την κλασική μουσική για τα μωρά, αλλά υπάρχει και αντίλογος για το οτι οι έρευνες αυτές δεν ευσταθούν. Πιστεύω Εμείς ως ειδικοί ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη μουσική που «κάνει» καλό». Το καλύτερο, είναι το μωρό να εμπλουτίζεται με διαφορετικά ερεθίσματα, να μάθει σε διάφορα ακούσματα και σταδιακά να αναπτύξει τις δικές του προτιμήσεις.

Μεγάλο όφελος έχει η φωνή της μαμάς στην ψυχολογία του παιδιού. Τι καλύτερο, λοιπόν, για να κάνετε το μωρό σας να νιώσει καλύτερα από το να του τραγουδάτε;

Μουσικές προτιμήσεις
Υπάρχουν, λοιπόν, συγκεκριμένα είδη μουσικής που θα πρέπει να προτιμώνται για μωρά και μικρά παιδιά ή όχι; Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να βασιστούν καταρχήν στις δικές τους μουσικές προτιμήσεις. Αν, δηλαδή, αγαπούν την κλασική μουσική και αυτή δείχνει να έχει επίδραση στην διάθεση του μωρού, τότε μπορούν να την απολαμβάνουν όλοι μαζί. Αν πάλι προτιμούν pop ή λαϊκά τραγούδια, ας επιλέξουν να βάλουν στο μωρό αυτά με την ωραιότερη μελωδία.

Σε γενικές γραμμές, για να βοηθήσουμε το παιδί να αγαπήσει τη μουσική, καλό είναι να ξεκινάμε με απλές μελωδίες –απλά ερεθίσματα. Ευνόητο είναι ότι για την ώρα του ύπνου θα πρέπει να προτιμώνται απαλά, slow κομμάτια, ενώ τα πιο ζωηρά κομμάτια συνιστώνται για την ώρα του παιχνιδιού. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν θέλουμε να βοηθήσουμε το μωρό μας να χαλαρώσει ή να ηρεμήσει από κάποιον έντονο πόνο, κανένα σύγχρονο μουσικό είδος δε μπορεί να συγκριθεί με τα παραδοσιακά, διαχρονικά νανουρίσματα. Αυτά τα απλά, τρυφερά τραγουδάκια που μας έλεγαν οι γιαγιάδες για να μας κοιμίσουν, τα οποία, σε συνδυασμό με την χροιά της φωνής που υποδήλωνε αγάπη, είχαν… μαγικές ιδιότητες.

Τέλος, οι ειδικοί συνιστούν το μέσο που θα παράγει τη μουσική να είναι το στερεοφωνικό και όχι η τηλεόραση, η οποία θα αποσπάσει εντελώς την προσοχή του παιδιού, αφήνοντας την μελωδία σε δεύτερη μοίρα.


Η δισκοθήκη του μωρού

Μερικές από τις συλλογές που προτείνουν οι μουσικοθεραπευτές για τα μωρά-παιδιά είναι:
• Η συλλογή Lovely Baby Music. Είναι η μοναδική πρωτότυπη σειρά μουσικής στον κόσμο που έχει δημιουργηθεί για την συναισθηματική, διανοητική και φυσική ανάπτυξη των μωρών από τον βραβευμένο Ολλανδό συνθέτη Raimond Lap. Στα αμέτρητα cd της σειράς θα ακούσετε, μεταξύ άλλων, ήχους από την φύση, φωνές μωρών και παιχνιδιών συνδυασμένες με ορχηστρικά κομμάτια από πιάνο και φλάουτο σε σύγχρονο στυλ και πολλές άλλες χαλαρωτικές μελωδίες, μεταξύ των οποίων και γνωστών κλασικών κομματιών.

• Όμορφες συλλογές κλασσικής μουσικής ειδικά διαμορφωμένης για… μωρουδιακά αυτιά έχουν δημιουργηθεί και από τους ειδικούς του Baby Einstein, ενός ολοκληρωμένου ψυχαγωγικού project για μωρά και μικρά παιδιά.

• Υπέροχες μελωδίες για μωρά και μικρά παιδιά έχει συνθέσει και η μουσικός-μουσικοθεραπεύτρια Robin Spielberg.

• Αν ως λάτρεις της ροκ μουσικής δυσκολεύεστε να συνηθίσετε στα αμιγώς μωρουδιακά-παιδικά τραγουδάκια, θα ενθουσιαστείτε με την συλλογή Rockabye Baby, η οποία αποτελείται από 25 albums θρύλων της ροκ σκηνής, με αγαπημένα τραγούδια που έχουν μετατραπεί σε πανέμορφα ορχηστρικά νανουρίσματα, με ξυλόφωνα και καμπανάκια.

• Στα ελληνικά μουσικά ύδατα συναντάμε μεγάλη ποικιλία μουσικών συλλογών για μωρά και μικρά παιδιά, όπως το «Μαθαίνω τραγουδώντας», το οποίο περιλαμβάνει όλα τα διαχρονικά παιδικά τραγουδάκια (π.χ. Μια ωραία πεταλούδα, ήταν ένα μικρό καράβι) ή το cd της αγαπημένης σε όλους μας «Λιλιπούπολης».

Εμάς πάντως το αγαπημένο μας τραγούδι είναι "Το ελεφαντάκι" και το "Για τα πατα" απο το cd "Ο τεμπέλης δράκος", Φυσικά και τα ζουζούνια δεν πάνε πίσω, αλλά δυστυχώς αυτά μόνο στην tv.

Εσείς τι προτιμήσεις έχετε;

Πηγή: in2life.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...