Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013

18 Απόφραξη δακρυικού πόρου

Με λίγα λόγια η απόφραξη δακρυικού πόρου, είναι όταν το σωληνάκι από το οποίο φεύγουν τα δάκρυα είναι βουλωμένο, με αποτέλεσμα να δακρύζει. Και απ' όσο φαίνεται το έχει και ο Νικόλας:(
Πήγαμε εχθές στον οφθαλμίατρο και φύγαμε με μούτρα. Εντάξει δεν είναι κάτι σοβαρό. Είναι μια επεμβασούλα που κρατά 15 λεπτά. Αλλά θέλει ολική νάρκωση. Η τρίτη μας ολική νάρκωση. Το τρίτο μας χειρουργείο. Το καημένο το παιδάκι μου έχει τραβήξει πολλά... Και πάλι τα ίδια διλλήματα. Σε πιο νοσοκομείο να πάμε; Παίδων ή ιδιωτικό. Στα άλλα χειρουργεία πήγαμε ιδιωτικά. Έχουμε ιδιωτική ασφάλεια. Αλλά αυτό είναι μικρό χειρουργείο και επίσης μάλλον δεν το καλύπτει η ιδιωτική. Οι γιατροί του Παίδων είναι κορυφή. Αλλά σε ποιόν να πάμε; Και το παιδί θα ταλαιπωρηθεί; Γιατί όλοι ξέρουμε τι γίνεται εκεί μέσα. Να το έχει άραγε από την γέννηση;
Διάβαζα τα παρακάτω, μήπως την γλυτώσουμε με μασάζ; Η γιατρός που τον είδε είπε ότι αργήσαμε και ίσως δεν ξεβουλώσει και χρειαστεί και άλλο χειρουργείο.

Τα δάκρυα έχουν ως ρόλο τον καθαρισμό του ματιού και την λίπανσή του. Παράγονται από τον δακρυικό αδένα, ο οποίος βρίσκεται στην έξω πλευρά του άνω βλεφάρου, κάτω από το φρύδι. Έπειτα φτάνουν στο άσπρο του ματιού, για να παροχετευτούν τέλος προς τη μύτη μέσα από τον δακρυικό πόρο, ένα μικρό σωληνάκι που ξεκινάει από το κάτω και εσωτερικά του ματιού και καταλήγει στον ρινικό βλενογόννο. Φυσιολογικά η παραγωγή δακρύων γίνεται σταδιακά καλύτερη από τη γέννηση και έπειτα, έτσι ώστε τα νεογέννητα δεν εμφανίζουν αρχικά δάκρυα για τις πρώτες εβδομάδες ή μήνες.


Τι είναι η απόφραξη του δακρυικού πόρου;
Η απόφραξη του δακρυικού πόρου λέγεται και δακρυοστένωση και είναι συγγενής απόφραξη του σωλήνα που απομακρύνει τα δάκρυα από το μάτι. Συγγενής σημαίνει ότι δημιουργείται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε και ο δακρυικός πόρος δεν αναπτύσσεται επαρκώς ή είναι στενωμένος. Η κατάσταση είναι παρούσα από τη γέννηση, ωστόσο τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν εβδομάδες αργότερα, όταν η παραγωγή δακρύων από το βρέφος αυξηθεί.

Πόσο συχνή είναι η απόφραξη του δακρυικού πόρου στα βρέφη;
Πρόκειται για σχετικά συχνή κατάσταση, αφού έχει βρεθεί ότι αφορά περίπου 5% των βρεφών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της απόφραξης δακρυικού πόρου;
Το άνοιγμα του πόρου δεν έχει σχηματιστεί κατάλληλα, με αποτέλεσμα τα δάκρυα να μην έχουν που να παροχετευτούν. Αυτό μπορεί να συμβεί στο ένα μάτι ή και στα δύο.
Τα περισσότερα βρέφη με το πρόβλημα εμφανίζουν επίμονη δακρύρροια από την έξω γωνία του ματιού, με τα δάκρυα να πέφτουν προς τα βλέφαρα και το μάγουλο. Συχνά υπάρχουν περίοδοι που το μάτι παρουσιάζει αυξημένη βλενώδη ή κιτρινωπή έκκριση, ιδίως μετά τον ύπνο. Τα βλέφαρα μπορεί να κολλούν μεταξύ τους και να ανοίγουν δύσκολα, ενώ το παιδί τρίβοντας με τα χεράκια του την περιοχή μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα (κοκκινίλα).
Εάν η απόφραξη είναι ήπια, τα συμπτώματα δεν είναι συνεχή αλλά εμφανίζονται μόνο όταν αυξάνεται η παραγωγή δακρύων, όπως σε έντονο κλάμα του μωρού ή σε κρύο καιρό με αέρα.

Πως γίνεται η διάγνωση της απόφραξης δακρυικού πόρου;
Η διάγνωση είναι κλινική, από το ιστορικό και την κλινική εξέταση του βρέφους, και γίνεται από τον παιδίατρο.

Πως γίνεται η αντιμετώπιση της απόφραξης δακρυικού πόρου;
Οι γονείς λαμβάνουν την οδηγία να κάνουν καθημερινά μασάζ στο σημείο του δακρυικού πόρου (ήπιες, σταθερές, κυκλικές κινήσεις από την έσω γωνία του ματιού και προς τη μύτη) δύο με τρεις φορές την ημέρα. Αυτές οι μαλάξεις βοηθούν να ανοίξει το σωληνάκι.
Εάν υπάρχουν συμπτώματα λοίμωξης – επιπεφυκίτιδας (ερυθρότητα στο άσπρο του ματιού, πρήξιμο, πηχτή κίτρινη τσίμπλα) τότε δίνεται αντιβιοτικό κολλύριο.
Η απόφραξη του δακρυικού πόρου τείνει να καλυτερεύει όσο μεγαλώνει το βρέφος και ο πόρος τείνει να μεγαλώνει και να ανοίγει σταδιακά. Σχεδόν όλοι οι αποφραγμένοι δακρυικοί πόροι ανοίγουν από μόνοι τους, συνήθως μέχρι την ηλικία του ενός έτους.
Σε περίπτωση που η απόφραξη είναι επίμονη, έντονη, συνδυάζεται με πολλές λοιμώξεις ή παρατείνεται μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού, κρίνεται απαραίτητη η παραπομπή σε οφθαλμίατρο – παιδο-οφθαλμίατρο, ο οποίος είναι πιθανό να κάνει διάνοιξη του δακρυικού πόρου με μικρό σωληνάκι. Η επέμβαση ίσως χρειαστεί να επαναληφθεί, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αποτελεσματική.

Είχε κανείς παρόμοια εμπειρία;

UPDATE 4/6/2014:
Πήγαμε σε τρεις γιατρούς. Οι δυο μας είπαν χειρουργείο. Ρώτησα και τους δυο αν είναι σίγουρο και μου είπαν ότι δεν υπάρχει εξέταση που αποδεικνύει ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Ουσιαστικά το χειρουργείο είναι ο τρόπος για να δούνε αν πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Και αν υπάρχει το διορθώνουν.
Εντάξει εμένα αυτό δεν με κάλυψε. Δεν μπορούσα να δεχτώ ότι θα κάνω ένα χειρουργείο όσο ελαφρύ και να είναι χωρίς να είμαι 100% σίγουρη. Πήγαμε και σε τρίτη γιατρό και εκείνη για πρώτη φορά μας μίλησε για στένωση. Δηλαδή ο πόρος να είναι πιο στενός απ'ότι συνήθως, με αποτέλεσμα να φράζει και εύκολα ή να συσσωρεύονται τα δάκρυα. Ούτε και αυτό μπορούσε να μας το πει με σιγουριά. Μας είπε όμως ότι αν είναι αυτό, μπορεί (μπορεί και όχι) να περάσει.
Μας είπε να βάλουμε το κολλύριο που μας είπε και να περιμένουμε 2 μήνες.
Επειδή το δικό μας το παιδί δεν είχε τα πολύ μεγάλα συμπτώματα που διάβαζα, δηλαδή 24/7 δακρύρροια και τσίμπλες αποφασίσαμε να περιμένουμε.
Μετά από δυο μήνες το παιδί δεν το έκανε πια. Πέρασε ένας χρόνος από τότε και τα μάτια του δακρύζουν πλέον σπανιότατα. Νομίζω ότι πράξαμε σωστά.
Εύχομαι σε όλους τους γονείς να πάνε όλα κατ'ευχήν.

Πηγή: http://pediatros-thes.gr

18 σχόλια :

 1. Μαργαρίτα μου να πάτε να το κάνετε γιατί μια φίλη μου και τα δύο της παιδιά το έχουν και επειδή δεν το έκανε το χειρουργείο τα μάτάκια τους δακρύζουν ακόμη και είναι 14 και 16 αντίστοιχα τα παιδιά.Εγώ είμαι υπέρ του Παίδων όσο χαμός και να γίνεται γιατί είναι το μόνο που αντιμετωπίζει τα πάντα και έχει και πολλά περιστατικά οπότε έχουν απίστευτη γνώση και εμπειρία. Πρόσφατα πέρασα από εκεί και έχω και συνέχεια με την μικρή και παρότι γίνεται της τρελής από κόσμο έφυγα με το κεφάλι μου ήσυχο για το κοριτσάκι μου. Μην φοβάσε όλα θα πάνε καλά!!! Φιλιά πολλά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άσε γιατί ο Νικόλας είναι 2΄,5 ετών και μας είπε ότι αργήσαμε... Μακάρι να τελείωσουμε μια και καλή. Μάλλον Παίδων θα πάμε και εμείς. Ψάχνουμε γιατρό.

   Διαγραφή
 2. Εύχομαι όλα να πάνε καλά με το παιδάκι σου, και όλα θα πάνε αφού είναι απλή επέμβαση...πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Να το κάνετε. Εμείς κάναμε λέιζερ σε ιδιωτικό, όταν η κόρη μου ήταν λίγων ημερών και πήγε καλά. Με τα μάτια καλύτερα να μην παίζεις, μου είχαν πει τότε που το έψαχνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φυσικά θα το κάνουμε και σύντομα! Το αφήσαμε ήδη καιρό:( Θεωρούσαμε ότι κάτι μπήκε στο μάτι του. Χαζομάρα μας...

   Διαγραφή
 4. πόσο είναι το παιδάκι σου? το ίδο θέμα είχαμε κι εμείς αλλά το ξεπεράσαμε με το γνωστό μασάζ, σε αντίθεση με τον άντρα μου που το είχε κάνει σε περίπου ηλικία 2 χρόνων. η μικρή μου το ξεπέρασε περίπου στο 10ο μήνα, αλλά από τον 3ο 3-4 φορές τη μέρα μασάζ με υπομονή. δεν ήθελα με τίποτα την επέμβαση, κι έτσι επιμείναμε πολύ.
  τώρα, αν αποφασίσεις να την κάνεις, βρες τον κατάλληλο γιατρό για σένα και για το παιδί σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. εμεις πηγαμε 6 1/2 μηνων στο αγλαια κυριακου, εχει καταπληκτικους παιδοφθαλμιατρους. μας ειδε η υποδιευθυντρια του τμηματος. της ζουληξε εντονα το ματακι και ειπαμε οτι αν χρειαστει τελικα επεμβαση θα την ξαναπαμε μολις γινει ενος ετους. ρε παιδια μπορει να πονεσε και να εκλαψε εντονα εκεινη τη μερα που της ζουληξε το σημειο του πορου αλλα τα χερια της ηταν μαγικα. το ματι θεραπευτηκε!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πηγαμε στο αγλαια κυριακου οταν ηταν 6 1/2 μηνων. παιδευοταν πολυ το μικρο μου. μας ειδε η υποδιευθυντρια του τμηματος, εχεου πολυ καλους παιδοφθαλμιατρους. της το ζουληξε το ματακι εντονα, εκλαψε η μικρη δεν μπορω να πω. μας ειπε αν χρειαστει εγχειρηση ή να την ξαναδει, να παμε μολις γινει ενος ετους για να μας ξαναδει. ως δια μαγειας ομως γιναμε καλα!!! απο κεινη τη μερα, μπορει να κλαψαμε αλλα το ματακι εγινε καλα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πάντα γερό να είναι το παιδάκι σου. Μακάρι να έφευγε και εμας με μασάζ. Θα πάω για δεύτερη γνώμη και αλλού...

   Διαγραφή
 7. Αφού κάναμε μασάζ και όλα όσα ήταν στο χέρι μας για να το αποφύγουμε τελικά απευθυνθήκαμε σε έναν οφθαλμίατρο που γνωρίζαμε και εμπιστευόμασταν και έγινε η επέμβαση λίγο πριν γίνει 2 χρονών η μικρή μας στην Ευρωκλινική Παίδων. Έμεινα ευχαριστημένη από τον γιατρό και από το νοσοκομείο αν και νομίζω είναι τελικά όπου και να πας να σου τύχει ο άνθρωπος (ο λάθος ή ο σωστός). Πάντως είναι εύκολη και σύντομη διαδικασία, η ολική νάρκωση είναι που κάνει όλες μας να διστάζουμε. Καλή τύχη με τον μικρό σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αφού κάναμε μασάζ και όλα όσα ήταν στο χέρι μας για να το αποφύγουμε τελικά απευθυνθήκαμε σε έναν οφθαλμίατρο που γνωρίζαμε και εμπιστευόμασταν και έγινε η επέμβαση λίγο πριν γίνει 2 χρονών η μικρή μας στην Ευρωκλινική Παίδων. Έμεινα ευχαριστημένη από τον γιατρό και από το νοσοκομείο αν και νομίζω είναι τελικά όπου και να πας να σου τύχει ο άνθρωπος (ο λάθος ή ο σωστός). Πάντως είναι εύκολη και σύντομη διαδικασία, η ολική νάρκωση είναι που κάνει όλες μας να διστάζουμε. Καλή τύχη με τον μικρό σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αχ σε ευχαριστούμε πολύ. Είμαστε κοντά στην ηλικια του γιού σου και είναι καλό που ακούω ότι παρά που ήταν σχεδον 2 το ξεπεράσατε.

   Διαγραφή
 9. Καλημέρα. Την κάναμε στο Παίδων Πεντέλης στον Δεκ όταν ήμασταν 13μηνών.Για τους επόμενους δύο μήνες ταλαιπωρηθήκαμε λίγο γιατί με το συναχάκι που είχε το ματάκι του συνέχιζε να είναι ευαίσθητο..όμως ξεμπερδέψαμε από το μάτι..Από το σοκ του χειρουργείου ξεμπερδέψαμε σχεδόν 5 μηνές μετά..Αν θέλεις πληροφορίες στείλε μου στο μαιλ μου:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλημέρα. Την κάναμε στο Παίδων Πεντέλης στον Δεκ όταν ήμασταν 13μηνών.Για τους επόμενους δύο μήνες ταλαιπωρηθήκαμε λίγο γιατί με το συναχάκι που είχε το ματάκι του συνέχιζε να είναι ευαίσθητο..όμως ξεμπερδέψαμε από το μάτι..Από το σοκ του χειρουργείου ξεμπερδέψαμε σχεδόν 5 μηνές μετά..Αν θέλεις πληροφορίες στείλε μου στο μαιλ μου:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Καλημέρα. Την κάναμε τον Δεκ όταν ήμασταν 13μηνών στον Παίδων Πεντέλης. Κράτησε συνολικά καμία ωρίτσα από την ώρα που μου πήραν τον μικρό μέχρι την ώρα που μου τον έφεραν..Τους επόμενους δύο μήνες το ματάκι του ήτανε αρκετά ευαίσθητο ,είχε και συνάχι και είχα το άγχος μην βουλώσει ξανά..Το σοκ του χειρουργείο κάναμε κανά 5μηνο να το ξεπεράσουμε..αλλά φαντάζομαι εφόσον έχετε κάνει ήδη 2 τα ξέρεις..Πάντως στο Παίδων δεν πληρώσαμε τίποτα.Αν θέλεις πληροφορίες πες μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, αν χρειαστώ κάποια πληροφορία θα σου στείλω μήνυμα. Φιλιά!

   Διαγραφή
 12. καλησπερα! κι εμεις μια απο τα ιδια...καναμε επεμβαση πριν 1 μηνα στο αγλαια κυριακου, η κ. Βλαχου εκανε την επεμβαση, σε ηλικια 9,5 μηνων. τωρα ειναι ψιλοδακρυσμενα τα ματακια του αλλα θα περιμενουμε κανα μηνα ακομη μηπως υποχωρησουν (κανοντας και μασαζ βεβαια). αν δεν υποχωρησουν παμε για δευτερη...μακαρι να φτιαξουν για να μην ξαναταλαιπωρηθει το πουλακι μου....καλη τυχη να εχουν ολα τα παιδακια!!! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...