Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013

3 Ένα σχολείο χωρίς τοίχους

Τα σχολεία άνοιξαν και καμία σχέση δεν έχουν με αυτό το σχολείο που πήρε το μάτι μου στο διαδίκτυο.

sxoleio-xoris-toixous-15
Ονομάζεται Vittra Telefonplan και βρίσκεται στη Στοκχόλμη. Πρόκειται για ένα σουηδικό σχολείο, το οποίο παρουσιάζει μια ιδιομορφία … έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχει … τοίχους! Για ποιο λόγο; Η εκπαιδευτική κοινοπραξία Swedish Free School Organization Vittra πιστεύει πως μέσα στο σχολικό περιβάλλον δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε τάξεις αλλά ούτε και θρανία! Με αυτή τη λογική στο σχολείο Vittra Telefonplan θα συναντήσει κανείς «πράσινα νησιά» και παιχνιδιάρικα τραπέζια για πικνίκ όπου συγκεντρώνονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.
Ό, τι συναντά κανείς στα «παραδοσιακά» σχολεία είναι ενάντια των «πιστεύω» της εκπαιδευτικής κοινοπραξίας. Αντί αίθουσας μελέτης υπάρχει το «Club Lunch,» ένας χώρος που μοιάζει με καφετέρια και αντί για αμφιθέατρο μια μπλε κατασκευή που υψώνεται στη μέση του σχολείου σαν ένα τεράστιο πλωτό παγόβουνο.

Αν παρατηρήσετε τις εικόνες, τότε πολύ απλά θα διαπιστώσετε πως το Vittra Telefonplan μοιάζει με ένα μίνι λούνα παρκ ενώ ο κάθε μαθητής ασχολείται με το δικό του φορητό υπολογιστή. Στο κτίριο υπάρχει ακόμη και μια μικρή κινηματογραφική αίθουσα για παρουσιάσεις!

Το πρωτοποριακό σχολείο σχεδιάστηκε από την Rosan Boschin που ζει και εργάζεται στη Στοκχόλμη. Σύμφωνα με την Boschin η απουσία των τοίχων ενθαρρύνει τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση, επισημαίνοντας πως «Οι διαφοροποιημένες θέσεις επιτρέπουν τα παιδιά να μάθουν με τους δικούς τους όρους, δημιουργώντας διαφορετικούς τύπους εκπαιδευτικών σεναρίων. Με τον τρόπο αυτό, ο σχεδιασμός του σχολείου του επιτρέπει να ξεδιπλώσει τις δυνατότητες του.»
7058391_700b
sxoleio-xoris-toixous-11 (1)

rosan-bosch-staten-island-kids-3
rosan-bosch-staten-island-kids-9
sxoleio-xoris-toixous-14
sxoleio-xoris-toixous-13

Πως σας φαίνεται;
Τι σκεφτήκατε μόλις είδατε ΑΥΤΟ το σχολείο;

Πηγή: offsite.com.cy, antikleidi.com

3 σχόλια :

 1. Συγκρίνεται τώρα αυτό το σχολείο με τα ελληνικά σχολεία???? Όχι βέβαια...Πως να συγκριθεί με τις κρύες αίθουσες, τα νηπιαγωγεια που λειτουργούν όχι σε κανονικά κτίρια αλλά σε αποθήκες ή σε καταστήματα,πως να συγκριθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα με τα ελληνικά ? Πως να συγκριθεί ο τρόπος διαβάσματος με την παπαγαλία, πως να συγκριθούν τα βιβλία που έχουν οι σουηδοί μαθητε΄ς με τα φυλλάδια και τις φωτοτυπίες? Να πω και άλλα??????????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ότι καμία σχέση με τα Ελληνικά σχολεία, είναι σίγουρο, τόσο από άποψη σχεδιασμού όσο και νοοτροπίας. Αλλά και τόσες εικόνες με παιδιά με ένα macbook, είναι άξιο προσοχής. Καλημέρα Νίκη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το πρόσεξα κι εγώ αυτό. Καλημέρα και σε σένα!

   Διαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...