Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014

Καμπύλες ανάπτυξης


Οι καμπύλες ανάπτυξης είναι διαγράμματα τα οποία μας δείχνουν την ανάπτυξη που φυσιολογικά θα έπρεπε να έχει ένα βρέφος σε δεδομένες χρονικές στιγμές.
via
Όλοι οι γονείς σε τακτά διαστήματα παίρνουμε το μολυβάκι μας και ελέγχουμε τις καμπύλες του βιβλιαρίου για να δούμε πόσο μεγάλωσαν τα παιδιά μας. Συχνά πυκνά ακούμε γονείς να λένε όλο περηφάνια, ότι το παιδί τους είναι εξαιρετικά αναπτυγμένο γιατί είναι στις πάνω καμπύλες. Οπότε συχνά πυκνά, ειδικά οι γονείς που επέλεξαν τον θηλασμό, απογοητεύονται.
Το ξέρατε λοιπόν ότι....

Για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η πρότυπη καμπύλη ανάπτυξης που χρησιμοποιούνταν ήταν μοναδική και είχε προκύψει από δείγμα βρεφών που σιτίζονταν με επεξεργασμένα γάλατα.

Όταν λοιπόν συγκρίνονταν η καμπύλη ανάπτυξης βρέφους που θήλαζε αποκλειστικά με την πρότυπη καμπύλη ανάπτυξης προέκυπταν πολύ συχνά συμπεράσματα που οδηγούσαν εν τέλει στη λήψη αποφάσεων όπως η εισαγωγή υποκατάστατου στη διατροφή του βρέφους και στην πρόωρη διακοπή του θηλασμού. Η πρακτική αυτή διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι ήταν λανθασμένη διότι ο ρυθμός ανάπτυξης ενός θηλάζοντος βρέφους είναι διαφορετικός από τον ρυθμό ανάπτυξης βρέφους που λαμβάνει υποκατάστατο μητρικού γάλακτος. 

Στην πραγματικότητα το βρέφος που θηλάζει αποκλειστικά και επιτυχημένα (σε σύγκριση με το βρέφος που σιτίζεται με υποκατάστατο μητρικού γάλακτος) κερδίζει πιο γρήγορα βάρος κατά την διάρκεια των 3-4 πρώτων μηνών και μειώνει τον ρυθμό ανάπτυξης του κατά το 2ο εξάμηνο του πρώτου έτους. Τα θηλάζοντα βρέφη λοιπόν είναι πιο «στρουμπουλά» τους πρώτους μήνες και λιγότερο στο 2ο εξάμηνο. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζοντας την ανωτέρω προβληματική, χρηματοδότησε μια συγκριτική μελέτη σε διεθνές επίπεδο προκειμένου να δημιουργηθούν νέες πρότυπες καμπύλες ανάπτυξης για υγιή βρέφη (τελειόμηνα βρέφη, απουσία σοβαρής παθολογίας, μητέρα μη καπνίστρια, αποκλειστικός θηλασμός μέχρι τον 6ο μήνα και συνέχιση του θηλασμού με ταυτόχρονη εισαγωγή συμπληρωματικής τροφής μέχρι τους 12 μήνες). 

Οι νέες πρότυπες καμπύλες: 
  • Απεικονίζουν όχι μόνον το βάρος αλλά και άλλα ανθρωπομετρικά στοιχεία.
  • Απεικονίζουν το πώς φυσιολογικά θα έπρεπε να αναπτύσσονται τα βρέφη.
  • Έχουν καθολική εφαρμογή σε όλα τα βρέφη και σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Χρησιμοποιούν ως φυσιολογικό πρότυπο αναφοράς τον μητρικό θηλασμό και το θηλάζων βρέφος για την αξιολόγηση της βρεφικής ανάπτυξης.

Οι επιστήμονες υγείας και οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν τις πρότυπες καμπύλες, ειδικό λογισμικό και τεχνική υποστήριξη στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (www.who.int/childgrowth/en/).

Πηγή: f-thilasmos.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...