Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015

19 Wood Crafts by Daddy - Wooden Sorting Toy
Μπορεί να μη σας δείχνω τελευταία τις ξύλινες κατασκευές του άντρα μου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζει να βρίσκει ιδέες και να τις υλοποιεί. Συνεχίζει να φτιάχνει μοναδικές κατασκευές και μάλιστα επικεντρωμένος σε ξύλινα παιχνίδια για την Αγνή.

Σήμερα, θα σας δείξω ένα ξύλινο παιχνίδι ταξινόμησης χρωμάτων που έφτιαξε.
Αποτελείτε από ένα κάθετο πλαίσιο-πινακα με 12 δίσκους. Οι δίσκοι είναι προσαρμοσμένοι στο πλαίσιο και μπορούν μόνο να μετακινούνται κατά μήκος των διαδρόμων που έχει. Οι δίσκοι είναι χρωματισμένοι με 4 διαφορετικά χρώματα (3 δίσκοι για κάθε χρώμα). Στόχος του παιχνιδιού είναι να μπουν σε κάθε διάδρομο μόνο οι δίσκοι του ίδιου χρώματος ή μάλλον έτσι το παίζει η Αγνή, γιατί θα σας πω παρακάτω πως είναι το original παιχνίδι. Σε αυτο το σημείο όμως, που έχουν ταξινομηθεί οι δίσκοι, είναι πολύ βαρετό να ξαναμπερδεύεις τα χρώματα για να τα ταξινομείς στη σωστή σειρά πάλι... έτσι, το ίδιο παιχνίδι στήθηκε και στην πίσω πλευρά του πίνακα με διαφορετικά χρώματα και σε διαφορετικές θέσεις... Έτσι, κάθε φορά που ταξινομεί η Αγνή κατά χρώμα τους δίσκους της μιας πλευράς, "χαλάνε" οι δίσκοι της πίσω πλευράς... και το παιχνίδι συνεχίζεται απλά γυρίζοντας το πλαίσιο.

Από την πρώτη στιγμή η Αγνή το βρήκε πολύ ενδιαφέρον. Έπαιξε και παίζει με αυτό για αρκετή ώρα και μονίμως βρίσκεται πάνω στο τραπεζάκι στο δωμάτιό της.
Μας φαίνεται τόσο απίστευτομε τον άντρα μου να την κοιτάμε και με στρατηγική να καταφέρνει να ταξινομεί τους δίσκους. Πριν 3 χρόνια ήταν ένα αδύναμο μωράκι που δεν μπορούσε να συντονίσει τις κινήσεις της και τώρα ακολουθεί στρατηγικές για να επιλύει πιο σύνθετα προβλήματα!
Επανέρχομαι!!!
Είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που αναπτύσσει την παρατηρητικότητα των παιδιών, την κριτική και στρατηγική σκέψη τους καθώς επίσης βοηθά στο συντονισμό χεριών και ματιών.

Το παιχνίδι αυτό το έχει φτιάξει ο άντρας μου σε τρεις versions! Και τι εννοώ...

Στην αρχή το έφτιαξε σε μεγάλες διαστάσεις (περίπου 40εκ πλάτος επί 30εκ ύψος).
Έπειτα έφτιαξε ένα πολύ μικρότερο (version ταξιδιού),  η οποία μάλιστα είναι πιο δύσκολη, γιατί στο ύψος δεν περνάνε πάνω από 4 δίσκοι, οπότε χρειάζονται περισσότερες κινήσεις για να καταφέρεις τις μετακινήσεις των δίσκων. Η Αγνή λέει ότι είναι "δύσκολο" και δεν παίζει με αυτό... αλλά παίζει η μαμά!
Και πριν μια εβδομάδα έφτιαξε το ενδιάμεσο μέγεθος, το οποίο μάλιστα έφτιαξε τρεις φορές για να το κάνουμε δώρο σε παιδάκια φίλων και στον ανιψιό μου Χαράλαμπο που είχε και τη γιορτή του. 
Τι πιο όμορφο από ένα χειροποίητο ξύλινο παιχνίδι!

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από την κατασκευή των τριών παιχνιδιών του μεσαίου μεγέθους..


Τα 3 πλαίσια κόβονται στις επιθυμητές διστάσεις.


Σχεδιάζονατι οι διάδρομοι και κοβονται πάνω στα πλαίσια. Τα ξύλα τρίβονται και λειαίνονται.


Οι βάσεις επίσης, και με το κατάλληλο κοντίλι κουρμπάρονται οι άκρες.


Τα πλαίσια τώρα κολλούνται στις βάσεις και είναι έτοιμα για βάψιμο.


Πρώτα περνιούνται με Sealer, έπειτα τρίβονται και ξάνα sealer και τρίψιμο... όπου στο τέλος λουστράρονται (το sealer χρεήσιμοποιείται για να "μαλακώσει" η υφή του ξύλου).


Οι δίσκοι κόβονται (για 3 παιχνίδια χρειάστηκαν 72 δίσκοι!!!), λειαίνονται οι επιφάνειες τους και είναι έτοιμοι για βάψιμο.


 Με αερογράφο ψεκάζονται με τα 3 χρώματα
Συναρμολογούνται οι δίσκοι πάνω στους πίνακες και είναι έτοιμα και τα 3 παιχνίδια!
Ένα για την Ελένη, ένα για την Άννα και ένα για τον Χαράλαμπο!Σας οφείλω τώρα τους κανόνες του original παιχνιδιού...


Το original  παιχνίδι είναι ανεπτυγμένο μόνο από τη μια πλευρά του πλαισίου αλλά συνοδεύεται με 18 ξύλινες κάρτες στις οποίες απεικονίζονται 18 διαφορετικά μοτίβα των δίσκων. Δηλαδή 18 διαφορετικοί συνδυασμοί των χρωμάτων στους διαδρόμους του πλαισίου.
Ο παίχτης παίρνει τυχαία μια ξύλινη κάρτα και σύροντας τους δίσκους πάνω στους διαδρόμους του πίνακα προσπαθεί να τους διατάξει όπως φαίνονται στην αντίστοιχη κάρτα. Το παιχνίδι ολοκληρώνεται όταν ο παίχτης επαναφέρει τους δίσκους ίδιου χρώματος σε κάθε σειρά.
Αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας παίκτης: Κάθε παίκτης επιλέγει τυχαία μια ξύλινη κάρτα και χρονομετρείται μέχρι να διατάξει τους δίσκους όπως στην κάρτα. Ο πιο γρήγορος παίκτης βεβαίως κερδίζει αλλά προσοχή η εκκίνηση του παιχνιδιού πρέπει να γίνεται με δίσκους ίδιου χρώματος σε κάθε διάδρομο.


Ο άντρας μου έχει κόψει τις 18 αυτές ξύλινες κάρτες αλλά η Αγνή νομίζω πως από τώρα και στο εξής θα μπορεί να παίζει το παιχνίδι με τη χρήση των καρτών.

Πως σας φάνηκε; Εμείς πάντως στο σπίτι το έχουμε λατρέψει!

19 σχόλια :

 1. Θα με υιοθετήσετε??
  Φοβερό.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τι να πω που δεν το έχω πει;; Νομίζω πως πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με την κατασκευή εκπαιδευτικών ξύλινων παιχνιδιών! Καλή εβδομάδα :*

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ενταξη, ο μπαμπας σας ειναι χειροτεχνης και μερακλης, ειδικα για την κορη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Απίστευτα όμορφο παιχνίδι και κατασκευή !!! Θα συμφωνήσω με τη Δήμητρα για το ταλέντο που έχει ο μπαμπάς στην κατασκευή ξύλινων παιχνιδιών !!! Άσε που τα ξύλινα είναι πολύ καλύτερα σε ποιότητα και αισθητική από τα πλαστικά !!! Καλή σου μέρα !!!! Καλή συνέχεια !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κατά πρώτον,μπράβο στον άνδρα σου που το έφτιαξε τόσο τέλειο! Θαυμάζω τους ανθρώπους ,(ειδικά τους άντρες), που έχουν την υπομονή και την όρεξη να φτιάχνουν τόσο τέλεια πράγματα! Κατά δεύτερον είναι και εξαιρετικό ως παιχνίδι!
  Μήπως να το δείτε λίγο ποιο επαγγελματικά το θέμα?? Μπράβο!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Συγχαρητήρια στον άντρα σου. Εξαιρετικό παιχνίδι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καταπληκτικό το ξύλινο παιχνίδι και στις 3 διαστάσεις. Χειροποίητο, πρωτότυπο, φτιαγμένο με μεράκι και αγάπη. Μπράβο στον δημιουργό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. τελειο!! δεν εχω λογια βρε παιδια!! πραγματικα καταπληκτικο!! Τρελαινομαι για ξυλινα παιχνίδια και οταν ειναι και φτιαγμενα με αγαπη και μερακι.. ακομα καλυτερα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. xaxaxaxax... Καλημέρα Άντζυ! Σε ευχαριστώ πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Σε ευχαριστώ πολύ Ιωάννα! Τα πλαστικά παιχνίδια έχουν πια κατακλήσει τα σπίτια μας και είναι πολύ μεγάλο θέμα... Χαίρομαι πολύ που σιγά σιγά αντικαθιστούνται στο σπίτι μας από ξύλινα και ειδικά φτιαγμένα από εμάς. Πολλά φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Λίλια σε ευχαριστώ πολύ. Χαίρομαι που σου αρέσει το παιχνίδι. Κι εγώ τον θαυμάζω για αυτήν την τελειομανία του να θέλει να βελτιώνεται και εξελίσσει αυτό που κάνει. Την καλημέρα μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Την καλημέρα μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Σε ευχαριστούμε πολύ Ελευθερία. Την Καλημέρα μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Πραγματικά, έχουν άλλη αξία τα χειροποίητα ξύλινα παιχνίδια! Φτιάχνονται για να μείνουν... Δένεσαι μαζί τους και δεν τα προσπερνάς εύκολα. Την καλημέρα μου Ελπιδάκι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Καλά τέλειο! Μπράβο στον μπαμπά! Τι μεράκι που έχει! Πρέπει να είναι πολύ ωραίο για τα παιδιά...αλλά και τις μαμάδες!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Είμαι ενθουσιασμένη με το αποτέλεσμα, με την ιδέα, με την υπομονή, με το μεράκι και με την αγάπη που έχετε για τα ξύλινα παιχνίδα.. Θα τα προτείν στα σίγουρα.. Ξετραλλάθηκα... Τέτοια παιχνίδια ψάχνω συνέχεια... Κάνετε και γιαμ άλλους? Φιλιά και καλώς σας βρήκα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Καλώς μας ήρθες Έφη. Σε ευχαριστούμε για τον ενθουσιασμό και τα καλά σου λόγια. Τα παιχνίδια τα φτιάχνουμε για εμάς και παιδιά φίλων. Αν έχεις κάποια ιδέα για παιχνίδι να μας προτείνεις θα χαρούμε να μας τη στείλεις και ισως καταφέρουμε να την υλοποιήσουμε.

  Μπήκα στο blog σου και δεν σου κρύβω ότι παρέμεινα για αρκετή ώρα χαζεύοντας τις προτάσεις σου για παιχνίδια. Συγχαρητήρια! Όλες πολύ ποιοτικές και ιδιαίτερες.

  Καλό σου βράδυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Σε ευχατιστούμε πολύ. Ναι, και για τις μαμάδες! ΔΕν σου κρύβω πως κλάθε φορά που φέρνει ο άντρας μου στο σπίτι κάποιο δικό του παιχνίδι, εννοείται πρώτα το παίζω εγώ!!! χαχαχαχ
  Πολλά φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Wow φανταστικό παιχνίδι και για έχει και μεγάλη γκάμα ηλικιών! Τα θερμά μου συγχαρητήρια στον χρυσοχέρη δημιουργό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...